Już w najbliższą niedzielę 23 listopada w Oranżerii Muzeum Romantyzmu w Opinogórze pojawi się prof. Jarosław Dumanowski - historyk, pisarz, znawca kuchni staropolskiej. Spotkanie poprowadzi Zofia Humięcka.
Prof. Dumanowski z Uniwersytetu Kopernika w Toruniu specjalizuje się w historii jedzenia. Jest popularyzatorem wiedzy o dawnej kuchni, organizatorem wydarzeń historyczno-kulturalnych. Współpracuje z restauratorami, szefami kuchni (jest członkiem Fundacji Klubu Szefów Kuchni), nauczycielami gastronomii, producentami żywności i organizatorami turystyki. Jest pomysłodawcą i redaktorem serii „Monumenta Poloniae Culinaria” („Polskie Zabytki Kulinarne”) wydawanej przez Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie (ukazało się w niej dziewięć tomów staropolskich książek kucharskich, traktatów dietetycznych i innych).
Współautor scenariusza, prowadzący i główny konsultant serialu dokumentalnego Historia kuchni polskiej, zrealizowanego na zlecenie Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego oraz Filmoteki Narodowej – Instytutu Audiowizualnego. Stare receptury sprzed wieków zamieszcza na fanpage’u „Kuchnia staropolska” na Facebooku, ma także kanał na „Kuchnia bardzo staropolska” na YouTubie.
Oprawę muzyczną podczas 42. spotkania w Saloniku Elizy zapewnią studentki Akademii Muzycznej w Bydgoszczy: Sisa Łucja Marchlik (mezzosopran) i Ilona Shcherbatiuk (fortepian).







Komentarze obsługiwane przez CComment