

Jednym z elementów naszej, mazowieckiej kultury jest produkcja żywności. Producenci indywidualni i rynkowi zgłosili swoje produkty regionalne do konkursu o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego. Wśród nagodzonych i wyróżnionych są producenci z subregionu ciechanowskiego.
O Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego walczyło ponad 100 produktów. W konkursie wzięły udział firmy komercyjne, a także podmioty i organizacje zajmujące się wytwarzaniem żywności na mniejszą skalę, takie jak koła gospodyń wiejskich, stowarzyszenia, kluby, gospodarstwa agroturystyczne, gospodarstwa ekologiczne, producenci rolni, a także osoby fizyczne. Spośród zgłoszonych smakołyków komisja konkursowa przyznała 10 laurów i 19 wyróżnień.
– To produkty, które wyróżniają się wysoką jakością i świetnym smakiem. Do ich produkcji są wykorzystywane lokalne składniki, a receptura i sposób przygotowania stanowią tradycje kulinarne regionu lub są inspirowane starymi, rodzinnymi przepisami. Zachęcam wszystkich do spróbowania najlepszych produktów żywnościowych z Mazowsza. Wszystkim nagrodzonym serdecznie gratuluję – podkreśla marszałek Adam Struzik.
Laur marszałka w kategorii producentów indywidualnych zdobyło KGW w Zielonej (pow. przasnyski) za "Zieleńską szynkę z nogą". W tej kategorii wyróżnienie otrzymało także KGW Malinowe Usta z Kęczewa (pow. mławski) za "Smalec Gosi" oraz Tomasz Ptasiewicz z Ciechanowa za "Pasztet Wielkanocny".
Natomiast w kategorii producentów rynkowych laur marszałka zdobyła Piekarnia Paweł Milewski z Sońska za "Chleb żytni z bakaliami". W tej kategorii wyróżnienie zdobyła firma Wyrób Wędlin Tradycyjnych Adama Węgłowskiego z Karniewa.
Komentarze obsługiwane przez CComment