ul. ks. Ściegiennego 2, 06-400 Ciechanów 23 672 34 02 sekretariat@ciechpress.pl Pon.-Pt.: 8.00 - 16.00

Producenci z naszego regionu nagrodzeni i wyróżnieni przez marszałka

fot. KGW Malinowe Usta

Jednym z elementów naszej, mazowieckiej kultury jest produkcja żywności. Producenci indywidualni i rynkowi zgłosili swoje produkty regionalne do konkursu o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego. Wśród nagodzonych i wyróżnionych są producenci z subregionu ciechanowskiego.

O Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego walczyło ponad 100 produktów. W konkursie wzięły udział firmy komercyjne, a także podmioty i organizacje zajmujące się wytwarzaniem żywności na mniejszą skalę, takie jak koła gospodyń wiejskich, stowarzyszenia, kluby, gospodarstwa agroturystyczne, gospodarstwa ekologiczne, producenci rolni, a także osoby fizyczne. Spośród zgłoszonych smakołyków komisja konkursowa przyznała 10 laurów i 19 wyróżnień.

– To produkty, które wyróżniają się wysoką jakością i świetnym smakiem. Do ich produkcji są wykorzystywane lokalne składniki, a receptura i sposób przygotowania stanowią tradycje kulinarne regionu lub są inspirowane starymi, rodzinnymi przepisami. Zachęcam wszystkich do spróbowania najlepszych produktów żywnościowych z Mazowsza. Wszystkim nagrodzonym serdecznie gratuluję – podkreśla marszałek Adam Struzik.

Laur marszałka w kategorii producentów indywidualnych zdobyło KGW w Zielonej (pow. przasnyski) za "Zieleńską szynkę z nogą". W tej kategorii wyróżnienie otrzymało także KGW Malinowe Usta z Kęczewa (pow. mławski) za "Smalec Gosi" oraz Tomasz Ptasiewicz z Ciechanowa za "Pasztet Wielkanocny". 

Natomiast w kategorii producentów rynkowych laur marszałka zdobyła Piekarnia Paweł Milewski z Sońska za "Chleb żytni z bakaliami". W tej kategorii wyróżnienie zdobyła firma Wyrób Wędlin Tradycyjnych Adama Węgłowskiego z Karniewa. 

Komentarze obsługiwane przez CComment