W minioną sobotę na Stadionie Narodowym w Warszawie, podczas III Festiwalu Polskiej Żywności, odbył się wielki finał ogólnopolskiego konkursu kulinarnego „Bitwa Regionów”.
Wzięło w nim udział 16 najlepszych Kół Gospodyń Wiejskich i stowarzyszeń z całej Polski, które wcześniej zostały zwycięzcami etapów wojewódzkich. Mazowiecki etap konkursu miał miejsce podczas dożynek wojewódzkich 2025 w Płońsku, a jego laureatami zostało Koło Gospodyń Wiejskich „Wygodni Zakociacy” z Zakocia, w gminie Przasnysz. Potrawą konkursową była dość oryginalna potrawa, a mianowicie „Raki po polsku – derte koty” i przyniosła „Wygodnym Zakociakom” zwycięstwo. Potrawy oceniało jury pod przewodnictwem ekspertki kulinarnej i jurorki z wieloletnim doświadczeniem Joanny Ochniak. Potrawy oceniali również: wiceprezes Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni Bartosz Peter oraz edukator kulinarny Jakub Steuermark. Nagrodę główną stanowił czek na 25 tys. złotych oraz udział dla 5 osób w zagranicznych targach rolno-spożywczych w Unii Europejskiej i prezentacja na stoisku KOWR. Zwycięzcami pozostałych dwóch nagród były: KGW w Węglinie (nadziewana kaczka w zalewie miodowej) oraz KGW „Otwarty Krąg” w Wygnanowie (żur opoczyński). W tegorocznej edycji konkursu wzięło udział 1843 Kół i Stowarzyszeń. Był czymś więcej, niż tylko rywalizacją – był celebracją polskiej tradycji kulinarnej, regionalnych smaków i niezwykłej pasji do gotowania.
Komentarze obsługiwane przez CComment