

Co mają ze sobą wspólnego ciecierzyca, jabłka i migdały? Wszystkie zawierają błonnik.
Błonnik to węglowodan, który przechodzi przez układ pokarmowy nie ulegając strawieniu. Błonnik może pomóc w zachować regularność pracy jelit, obniżyć poziom cholesterolu i kontrolować poziom glukozy we krwi. Badania wykazują, że błonnik może również pomóc w utrzymaniu prawidłowej wagi ciała oraz obniżyć ryzyko chorób serca i niektórych nowotworów, takich jak rak jelita grubego.
Błonnik znajduje się w warzywach i owocach, pełnych ziarnach, roślinach strączkowych, takich jak fasola, groch i soczewica oraz orzechach i nasionach.
Istnieją dwa główne rodzaje błonnika:
Ważne jest, aby spożywać różnorodne pokarmy bogate w błonnik, by uzyskać korzyści zdrowotne płynące z obu rodzajów błonnika.
Wiele osób otrzymuje tylko połowę niezbędnej ilości błonnika. Potrzebna ilość zależy od tego, ile masz lat i czy jesteś kobietą czy mężczyzną. Zaleca się spożycie minimum 25 gramów błonnika w ciągu dnia. U osób, które stosują dietę roślinną, wegańską lub wegetariańską, błonnika pokarmowego w posiłkach jest szczególnie dużo. Niektórzy codziennie spożywają od 50 do nawet 70 gramów błonnika. Jeżeli pacjent nie odczuwa żadnych negatywnych skutków, takich jak np. wzdęcia czy bóle w dolnej części brzucha, taka ilość błonnika jest całkowicie bezpieczna. Zwiększając spożycie błonnika konieczne jest stopniowe działania. Osoba, która dotychczas spożywała błonnik poniżej zalecanej normy, zwiększając jego ilość z dnia na dzień, może sobie zaszkodzić. Aby uzyskać korzystne dla zdrowia działanie błonnika, powoli zwiększaj jego ilość w diecie. Pamiętaj, by być aktywnym fizycznie i pić dużo płynów. Pomoże Ci to uniknąć gazów i wzdęć w miarę zwiększania ilości błonnika w diecie.
Poniżej znajdują się wskazówki, które pomogą Ci wprowadzić więcej błonnika do codziennej diety.
Jedz otręby pszenne. Pasują doskonale jako dodatek do lodów, deserów, płatków czy owsianki, ale także do zup i sosów.
Komentarze obsługiwane przez CComment