

Enzymy trawienne to bardzo ważne substancje. Bez nich nie jest możliwy rozkład i wchłanianie substancji odżywczych dostarczanych organizmowi wraz z pokarmem. Są one obecne w układzie pokarmowym, ale pozyskać można je również z zewnątrz. Sprawdź, czym są enzymy trawienne i jaka jest ich rola.
Enzymy trawienne to specjalne substancje, które odpowiadają za katalizowanie procesów rozkładu złożonych związków chemicznych do ich prostszej postaci. Dzięki nim złożone cząsteczki białek, tłuszczów, węglowodanów oraz nukleotydy są rozbijane na mniejsze. Tym samym mogą zostać wchłonięte w jelitach i zostać dostarczone do komórek. Enzymy trawienne uczestniczą w procesie trawienia, bez którego w organizmie nie mogą zachodzić inne procesy życiowe.
Enzymy trawienne występują naturalnie w organizmie człowieka. Są one obecne w poszczególnych częściach układu pokarmowego. Wydzielają je gruczoły trawienne, do których zaliczamy:
Enzymy trawienne dzieli się na:
Do enzymów obecnych w organizmie człowieka należą: amylaza (ślinowa i żołądkowa), pepsyna, lipaza (żołądkowa i trzustkowa), trypsyna, chymotrypsyna, elastaza, karboksypeptydazy, aminopeptydazy, nukleazy, maltaza, laktaza, sacharaza.
Enzymy trawienne mogą być dostarczane organizmowi człowieka również z zewnątrz. Są one obecne m.in. w owocach (np. bromelaina) lub pozyskuje się je z mikroorganizmów.
Niedobór enzymów trawiennych jest możliwy. Przejawia się on jako dolegliwości żołądkowo-jelitowe. Prowadzą do niego choroby układu pokarmowego. Jednak ich utrata może nastąpić również wraz z wiekiem lub pod wpływem stresu, błędów dietetycznych, zanieczyszczeń środowiskowych.
Aby uzupełnić enzymy trawienne, należy zmienić nawyki żywieniowe. Do jadłospisu trzeba włączyć świeże warzywa i owoce, które są ich źródłem. Wspomóc można się również suplementami diety z naturalnymi enzymami trawiennymi. Wsparcie prawidłowej pracy jelit zapewnią także błonnik (jego źródłem są m.in. produkty z pełnego ziarna) oraz probiotyki (obecne głównie w kiszonkach).
Komentarze obsługiwane przez CComment