

W Konopkach odbył się Konkurs Tradycyjnych Potraw Wielkanocnych, zorganizowany przez Lokalną Grupę Działania (LGD) Północne Mazowsze, przy współpracy z gminą Stupsk i Urzędem Marszałkowskim Województwa Mazowieckiego.
Organizatorzy skierowali również szczególne podziękowania dla KGW Zdrojewiacy w Zdrojach, które to Koło przygotowało poczęstunek, oraz dla Gminnego Ośrodka Kultury w Stupsku za udostępnienie sali i piękne udekorowanie jej na potrzeby konkursu. Wydarzenie zainaugurowała prelekcja Krzysztofa Zaniewskiego, reprezentującego Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego w Warszawie, który od wielu lat prowadzi przedsięwzięcia związane z tradycjami.
W konkursie, który odbył się w miniony wtorek (8 kwietnia), wzięły udział Koła Gospodyń Wiejskich z obszaru objętego działaniem Lokalnej Grupy Działania „Północne Mazowsze”: KGW z Zielonej, Humięcina, Stupska, Kraszewa, Szydłowa, Dąbka, Regimina, Zakocia, Sosnowa, Zawadek Dworskich, Łanięt, Radomki, Łysakowa oraz z Czernic Borowych – KGW i Stowarzyszenie Aktywnych Społecznie. Na stołach pojawiły się potrawy klasyczne, które stanowią nieodłączny element Wielkanocy, jak i potrawy mniej znane, wg pomysłów uczestniczek. Wśród nich znalazły się m.in. liczne sałatki, pasztety, pieczone szynki, wszelkiego rodzaju jajka, faszerowane gruszki, gotowane babki i … żywe kurczaczki w artystycznym jaju, jako dekoracja stołu.
Skład komisji konkursowej stanowili: Krzysztof Zaniewski reprezentujący Departament Rolnictwa i Rozwoju Urzędu Marszałkowskiego Województwa Mazowieckiego w Warszawie, Magdalena Jaworska ze strony LGD „Północne Mazowsze” oraz Michał Warmus Mobilny Kucharz.
Zdobywcami pierwszych trzech miejsc zostali: KGW „Wygodni Zakociacy” z Zakocia za pasztet z królika (I miejsce), KGW w Łaniętach za babkę gotowaną (II miejsce) oraz KGW w Zielonej za szynkę z nogą (III miejsce).
Z każdym rokiem poziom uczestników i organizacji jest coraz wyższy. Wiele konkursów nawet rangi wojewódzkiej mogłoby pozazdrościć tak spontanicznego udziału KGW bądź też indywidualnych gospodarzy, rolników, mieszkańców obszarów wiejskich w tego typu imprezach.
Uroczystość zakończyła się wręczeniem nagród i dyplomów dla najlepszych uczestników konkursu.
Zadanie realizowane było w ramach ,,Mazowieckich Dobrych Praktyk i Tradycji Kulinarnych” przy dofinansowaniu Samorządu Województwa Mazowieckiego.
Komentarze obsługiwane przez CComment